DSC_1006_vrolijk.jpeg
DSC_1092_indewei.jpeg
DSC_1329_educatie.jpeg
DSC_1021_koeienindewei.jpeg
DSC_1365_educatie11.jpeg
DSC_0906_kidsvoerhek.jpeg

Praktijkakker Natuurinclusieve landbouw 

Op 1 van de bouwakkers van Zuivelboerderij de Brummenaer werken we aan een natuurinclusief akker. Op de akker is er ruimte voor natuur en biodiversiteit én we halen er voer af voor onze koeien.  

Dit doen we zonder gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen en in samenwerking met de natuurlijke werking van de bodem. Dit is best een uitdaging! We hebben geleerd om met kunstmest en middelen onze gewassen een goede opbrengst te laten krijgen. Op een natuurlijke manier werken brengt bepaalde onzekerheden met zich mee. Gaat het gewas goed groeien? Krijgen we geen plagen in het gewas? Onze ambitie is om de bodembiologie en natuurlijke plaagbestrijding dusdanig op orde te krijgen dat natuur en landbouw optimaal samenwerken.  

De praktijkakker is 3,4 ha groot. 

Voer voor onze koeien  

We verbouwen hier luzerne en rode klaver als voer voor onze koeien. Het is een aanvulling op het voer, naast het gras en het krachtvoer. We laten het gewas bloeien waarna we het oogsten en voeren.  Doordat het gewas heeft gebloeid komen de zaden via het voer door de koe in de mest, en daarmee weer op het land. Zo maken we een natuurlijke kringloop sluitend.  

Wintervoedselakker  

Op de kopakker (rand) van het perceel is een wintervoedselakker ingezaaid voor fazanten en de patrijs. Dit akker is 6 meter breed en 600 meter lang. Wintervoedselakkers zijn akkers die voor 90-100% bestaan uit granen en kruiden die niet worden geoogst of worden ondergeploegd tot het volgende jaar (mei-maart). Hier blijven we dus het hele jaar vanaf. Regelmatig zien we ook de patrijzen en fazanten op deze akker!  

Patrijzenmengsel 

Op de akker hebben we ook een patrijzenmengsel ingezaaid samen met het Collectief Veluwe. Het zijn bloemblokken van 10 meter breed en 25 meter lang midden in het perceel. Zelf hebben we in dezelfde lijn kruidenrijk grasland gezaaid. We laten dit staan tot de bloeiperiode in de herfst. Zo kunnen de zaden ook weer zichzelf uitzaaien.  

 natuurinclusief_akker_2.jpeg

https://www.linkedin.com/in/heidi-uenk-71b05230/details/experience/